Na alle schandalen met vervuild melkpoeder in het land, voert de Chinese overheid voert strengere in voor het gebruik van melkpoeder voor baby’s in ziekenhuizen.

De overheid wil nu dat dokters moeders aan moeten moedigen om hun pasgeboren kind borstvoeding te geven tenzij er een medische indicatie is om dit niet te doen.

Bovendien wil de overheid een einde maken aan het feit dat producenten van melkpoeder ziekenhuizen geld geven wanneer ze hun producten kopen.

De aangescherpte regels zullen naar verwachting echter niet veel invloed hebben op de omzet van de fabrikanten van melkpoeder in het land, merkt een deskundige op tegen persbureau Bloomberg. Het gros van de melkpoeder wordt immers gewoon via de winkel verkocht aan particulieren en niet via ziekenhuizen.

Lange werkdagen en werkomstandigheden

Ondanks alle schandalen met vervuild melkpoeder in het land, zijn de Chinezen niet zo happig op het geven van borstvoeding. Volgens het Chinese ministerie voor gezondheidszorg geeft nog geen 28 procent van de moeders borstvoeding aan baby’s  van nog geen half jaar oud.

Dat is een stuk minder dan het wereldwijde gemiddelde dat volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie iets onder de 40 procent ligt. De lange werkdagen en werkomstandigheden in China worden veelal als reden genoemd waarom Chinese vrouwen relatief weinig borstvoeding geven.

Het Amerikaanse bedrijf Mead Johnson is marktleider in Chinese melkpoedermarkt met een marktaandeel van ongeveer 14 procent volgens Euromonitor International. Het Franse Danone is goed voor een derde plek met een marktaandeel van ruim 9 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl